2013 Ελλάδα – 50 ευρώ χρυσό «Τίρυνθα»

Για το 2013 η Ελλάδα θα εκδώσει για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πέρυσι) ένα χρυσό νόμισμα mini gold ενός γραμμαρίου 24 καρατίων προς τιμή του αρχαιολογικού χώρου της Τίρυνθας που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Στην πρόσθια και στην οπίσθια όψη απεικονίζονται μυκηναϊκά διακοσμητικά μοτίβα.

Η απόφαση για την έκδοση του νομίσματος έχει ληφθεί αλλά η ημερομηνία έκδοσης παραμένει άγνωστη.

Τεχνικές προδιαγραφές χρυσού νομίσματος:
Υλικό: χρυσός 999,99‰ Au
Βάρος: 1 gr
Διάμετρος: 14 mm
Μορφή στεφάνης: λεία
Ποσότητα: 1.000 τεμάχια
Ποιότητα τύπωσης: Proof
Τιμή διάθεσης: €75
Καλλιτέχνης: Γ. Σταματόπουλος

Παρακάτω βλέπετε μια εικόνα του νομίσματος.

2013 Greece 50 euro The Mycenaean Archaeological Site of Tiryns

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ
Η Τίρυνθα είναι η δεύτερη σε έκταση μυκηναϊκή ακρόπολη της Αργολίδας μετά τις Μυκήνες. Ο λόφος της Τίρυνθας ήταν οικιστικό κέντρο ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Η μεγάλη ακμή της Τίρυνθας συνδέεται με τη Μυκηναϊκή εποχή (1600-1200 π.Χ.). Εντυπωσιάζουν τα κυκλώπεια τείχη, η μεγάλη αναβάθρα, το μέγαρο, οι γαλαρίες (πιθανότατα αποθηκευτικοί χώροι) και οι σύριγγες (προσβάσεις σε υπόγειες πηγές νερού). Ενταγμένη, μαζί με τις Μυκήνες, στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η Τίρυνθα δεν παύει να συγκλονίζει τον επισκέπτη, ανακαλώντας μνήμες των ηρώων της αργολικής μυθολογίας, αλλά και της νεότερης εποποιίας των ανασκαφών, από τον Ερρίκο Σλήμαν μέχρι σήμερα.

This entry was posted in 2013, Ελλάδα, Mini gold. Bookmark the permalink.

13 Responses to 2013 Ελλάδα – 50 ευρώ χρυσό «Τίρυνθα»

  1. Ο/Η Μιχάλης λέει:

    Πανέμορφο είναι. Ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Σταματόπουλο.
    Σχεδιαστικά είναι το ίδιο όμορφο και ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με το περσινό.
    Η σειρά αυτή με τα mini gold θα είναι αξεπέραστη. Διότι και φτηνό είναι
    και μικρό τιράζ έχει,μα και πολύ όμορφο επίσης!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Geo λέει:

    Ευχαριστώ Μιχάλη. Το mini gold ειναι ενα ιδιαίτερο και δύσκολο νόμισμα
    Δεδομένου του μικρού μεγέθους του και της λεπτότητας του χρυσού δίσκου δεν μας αφήνει περιθώρια να φιλοτεχνούμε πολύπλοκα σχέδια και ανάγλυφα! Επειδή κατά καιρούς έχω δεχθεί και αρνητική κριτική για το νόμισμα, γιατί κάποιοι το βρίσκουν πολύ λιτό, τους ενημερώνω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η απλότητα του σχεδίου είναι και η δύναμή του! Το νόμισμα αυτό είναι περισσότερο εννοιολογικό καθώς με τα μοτίβα αυτά προάγεται η κουλτούρα και το πνεύμα της εποχής. Το ίδιο ακριβώς εννοιολογικό υπόβαθρο έχει και το δίευρο των 10 χρόνων της ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης, το οποίο βραβεύτηκε και δεν είχε ιδιαίτερες γλυπτικές και χαρακτικές λύσεις που να φανερώνουν δεξιοτεχνικές ικανότητες. Είχε όμως ισχυρό μήνυμα. Το αρχέγονο ανθρωπάκι μορφή πανάρχαιων βραχογραφιών, που συμβολίζει το ανταλλακτικό εμπόριο, να περικλείεται από δίσκο αρχαίας κοπής νομίσματος, την επινόηση δηλαδή της νομισματικής μονάδας, και να κρατάει τελικά, το ευρώ. Μια διαδρομή από το απώτερο παρελθόν στο σήμερα, σ’ένα μικρό μεταλλικό δίσκο. Γιατί επεκτάθηκα λοιπόν; Γιατί σκοπός μου είναι να δείτε τις συλλογές σας πέρα από την υπεραξία την σπανιότητα ή την επένδυση,σαν ένα μέρος της ιστορίας μας και της τέχνης που μας ανοίγει καινούργιους πνευματικούς και φιλοσοφικούς δρόμους.
    Με τιμή ΣΤΑΜ.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η greekeurocollector λέει:

    Μια πρόταση που νομίζω θα ικανοποιούσε αρκετούς συλλέκτες θα ήταν το Ελληνικό Νομισματοκοπείο να ανεξαρτητοποιηθεί όπως όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά. Να αποκτήσει δική του φωνή, δικό του site και γιατί όχι και ένα Internet Shop. Το ελληνικό νόμισμα χρειάζεται διαφήμιση (promotion). Έχουμε πολύ ωραίες παραστάσεις σε όλα μας σχεδόν τα αναμνηστικά νομίσματα αλλά ελάχιστοι τα γνωρίζουν.
    Ακόμη πολλοί συλλέκτες έχουν την περιέργεια από τεχνικής άποψης πώς κατασκευάζονται τα νομίσματα. Από την αρχή, πώς ο χαράκτης φτιάχνει το σχέδιο στο πρόπλασμα, την κατασκευή της μήτρας, την κατασκευή των δίσκων μέχρι το «χτύπημα» στην πρέσα. Αν υπάρχει κάτι στα ελληνικά στο διαδίκτυο θα ήταν χαρά μας να το πληροφορηθούμε. Το Φινλανδικό νομισματοκοπείο ίσως είναι το μόνο που έχει κάποια βιντεάκια αλλά είναι στα αγγλικά.

    Τώρα όσον αφορά το ανθρωπάκι στα 10 χρόνια νομισματικής ένωσης να αναφέρω ότι από το εξωτερικό έχω ακούσει αρκετά επικριτικά σχόλια. Εν μέρει συμφωνούσα. Όταν όμως διάβασα πριν καιρό την ανάλυση που αναφέρετε παραπάνω άλλαξα γνώμη. Άρα εκείνο που λείπει είναι η προβολή. Ακόμη οι Αυστριακοί, ειδικά ο Helmut Andexlinger, που πήραν το αίμα πίσω το 2012 (10 χρόνια συναλλαγών σε ευρώ) πολλές φορές μας κατηγορούν ότι η ψηφοφορία του 2009 ήταν στημένη και ότι οι Έλληνες γνώριζαν ποια ήταν η Ελληνική υποψηφιότητα και τις τελευταίες ημέρες πήραν κεφάλι από την Αυστριακή υποψηφιότητα του Helmut Andexlinger. Τονίζω ότι αυτά είναι φήμες που δεν τις αποδέχομαι απλά αναφέρω τι «ψιθυρίζεται».

    Μια άλλη πρόταση που έχω να κάνω είναι στο μέταλλο. Περίμενα το αναμνηστικό των 5 ευρώ του Καβάφη διμεταλλικό, κάτι σαν του Λουξεμβούργου ή της Φινλανδίας. Ακόμη πιο επαναστατική πρόταση να σκεφθείτε το νιόβιο, είναι νομίζω το μέλλον για αναμνηστικά του 21ου αιώνα. Και βέβαια το όνειρό μου είναι να δω ελληνικό αναμνηστικό νόμισμα διμεταλλικό από χρυσό και ασήμι.

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Geo λέει:

      Κάνουμε προσπάθειες για ολα αυτά που λέτε , και προχωρούμε όπως πιστεύω θα έχετε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, να συγκροτήσουμε ένα συνεπές Νομισματικό πρόγραμμα, από πλευράς εικαστικού περιεχομένου,και όχι μόνο. Οι γενικότερες συνθήκες όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ αρνητικές με την ψυχολογία στο ναδίρ. Ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής οφείλεται στην αγάπη και στο μεράκι για το αντικείμενο, ολίγων ανθρώπων που το κρατάμε ζωντανό. Και θα το κρατήσουμε ζωντανό. Μακάρι οι καταστάσεις να ήταν καλύτερες, και να μην υπήρχε αυτή η αβεβαιότητα που επικρατεί, γιατί όλα αυτά που λέτε περί διμεταλλικού (ασήμι – χρυσός), καθώς και μετάλλων όπως είναι το νιόβιο ή το τιτάνιο, είναι και δική μας επιδίωξη. Προς το παρόν παρά την κρίση όπως θα έχετε διαπιστώσει το πρόγραμμα βαίνει βελτιούμενο. Στο άλλο θέμα τώρα. Ο διαγωνισμός του 2009 σαφώς και δεν ήταν στημένος. Απλά όταν έγινε πραγματικά αντιληπτό το διαχρονικό μήνυμα που εξέπεμψε πήρε και το προβάδισμα. Σαφώς τελικά έγινε κατανοητό από που εκπορεύεται στην Ευρώπη και τον κόσμο όλη αυτή η ιστορία απο τα βάθη των αιώνων, μέχρι σήμερα. Πραγματικα εδώ τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ τον αυστριακό καλλιτέχνη, για την επιτυχία του στο διαγωνισμό του 2011 και για το ωραίο δίευρο που μας έδωσε. Επίσης όσον αφορά πληροφορίες για το πώς γίνεται ένα νόμισμα, και εάν υπάρχει κάποιος επίσημος σύλλογος συλλεκτών, να ζητήσετε επίσκεψη στο νομισματοκοπείο, με αίτησή σας

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η greekeurocollector λέει:

        Παρατηρώντας τα αναμνηστικά ευρώ από το 2003 και μετά παρατήρησα ότι έχουν όλα σχεδόν το εθνόσημο αρκετά μεγάλο (εκτός από τα ολυμπιακά). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χώρος που θα μπορούσαμε να τον εκμεταλλευτούμε για μια πιο άρτια παράσταση. Από τη στιγμή που γράφει το νόμισμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν βρίσκω λόγο για το εθνόσημο. Και μη με πείτε ανθέλληνα και διάφορα άλλα γιατί τόσα χρόνια στα αναμνηστικά της δραχμής δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Μην το κάνουμε σαν τις βασιλείες ανά τον κόσμο που χάνουν τη μία όψη του νομίσματος με τη μουτσούνα του εκάστοτε βασιλιά.

        Μου αρέσει!

    • Ο/Η mermingas λέει:

      Καλησπέρα,

      100/100 Απόλυτος «σιμφωνος» με αυτά που γράφετε…
      ___________________________________________________________
      greekeurocollector says:
      15/08/2013 στις 09:45

      (Tο Ελληνικό Νομισματοκοπείο να ανεξαρτητοποιηθεί όπως όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά. Να αποκτήσει δική του φωνή, δικό του site και γιατί όχι και ένα Internet Shop. Το ελληνικό νόμισμα χρειάζεται διαφήμιση (promotion).)
      _____________________________________________________________

      Στον Γαλλικό σύλλογο ΑDE (ο φίλος του euro) είναι πάνω από 1600 ενεργά meλη και κάνουν συλλογή όλα τα αναμνηστικά «νομοσματα» τις ευρωζώνης, πολλές φορες κάνουμε συζήτηση στο forum του συλλόγου για το ποσο δύσκολα είναι να αγοράσει κάποιο νόμισμα από την Ελλάδα σε μια τιμή έκδοσις και όχι από το E-BAY. «γιαφτο» και το Internet Shop θα βοηθούσε παρα πολύ την εξέλιξη του Ελληνικού νομίσματος σε όλον τον κόσμο και σε όλους τους συλλέκτες…

      Μου αρέσει!

  4. Ο/Η THEO λέει:

    Η απόφαση έκδοσης χρυσού συλλεκτικού νομίσματος, κοπής 2013, με κεντρικό θέμα
    «Αρχαιολογικός χώρος Τίρυνθας».

    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%95%CE%9D8%CE%97-%CE%9A%CE%9B4

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Geo λέει:

    Σαφώς και το εθνόσημο ειναι ενα συνθετικό και σχεδιαστικο πρόβλημα ειναι όμως υποχρεωτικό να εντάσσεται κάπου στο νόμισμα, σύμφωνα με τη γραμμή του υπουργείου οικονομικών,και της ευρωπαϊκής ενωσης, Απο την μια μπορεί να σου καταστρέψει μια ωραία ιδέα και να προσαρμοστεις σε κάτι πιο συμβατικο,ενώ απο την άλλη προσφέρει ανγνωρισιμότητα,της ταυτότητας της χώρας που το εκδίδει!Παντως προσπαθώ να το εντάσσω αρμονικά στη σύνθεση,και πολλές φορές να έχει ενεργό ρόλο χωρίς να ενοχλεί!

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η greekeurocollector λέει:

    Κατά τη γνώμη μου το εθνόσημο δεν έχει καμία θέση ούτε με τον Πυθαγόρα, ούτε με το Σοφοκλή, πόσο μάλλον με το Σωκράτη. Θα τρίζουν τα κόκκαλά τους αν το έμαθαν. Το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι θεμιτό (αν και τα ελληνικά σαν γραφή είναι αναγνωρίσιμα από μακριά) αλλά το εθνόσημο καλό είναι για τα δημόσια έγγραφα και τη χαρτούρα αλλά σε ένα έργο τέχνης … (μπρρρ με πιάνει ρίγος). Άσε που με παραπέμπει σε άλλες εποχές πιο σκοτεινές…
    Καλά τώρα μας έπιασε η εθνικοφροσύνη; Με τα αναμνηστικά των δραχμών γιατί δεν υπήρχε θέμα;

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η greekeurocollector λέει:

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το νόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 14 Οκτωβρίου. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Stam.g λέει:

    Υποχρεούμαι να βάζω οπωσδήποτε το εθνόσημο αν και αυτό πολλές φορές περιορίζει την καλλιτεχνική σύνθεση!Πάντως προσπαθώ να το ενσωματώνω με τέτοιον τρόπο που να έχει και αυτό το χώρο του και να δένει αρμονικά .

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Μιχάλης λέει:

    11/11/2013 η διάθεση
    Ένα τεμάχιο για τον κάθε ‘ναν.
    Να και η υπουργική απόφαση για την διάθεσή του.Αναρτημένη στο διαδίκτυο.
    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%9B%CE%99%CE%97-00%CE%91
    Άντε να δούμε πάλι…..ποίος θα προλάβει να πάρει!!!
    Πάλι από της 6:00 το πρωί και βλέπουμε…….καφεδάκι στα σκαλιά της ΤτΕ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.