Αυστρία 2021 – 5 ευρώ αργυρό και χάλκινο (Ιανός)

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και υπομονή.
Καθώς το 2020 έφτασε στο τέλος του και το 2021 ξεκίνησε οι Αυστριακοί εξέδωσαν το καθιερωμένο πλέον και εύκολα αναγνωρίσιμο εννιάγωνο νόμισμά τους των 5 ευρώ σε δύο εκδόσεις αργυρό και χάλκινο. Η έκδοση σε άργυρο είναι μέσα σε blister όπως βλέπετε παρακάτω ενώ η έκδοση σε χαλκό είναι χωρίς καμία προστασία και βγαίνει σε πλαστικές συσκευασίες των 10.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νομισμάτων είναι τα εξής:
Χαλκός

Ημερομηνία έκδοσης2 Δεκεμβρίου 2020
ΠοιότηταΑκυκλοφόρητο
ΣειράΝέο έτος
Ονομαστική Αξία5 ευρώ
ΧαράκτηςMag. Helmut Andexlinger, Herbert Wähner
Διάμετρος28,50 mm
ΣύνθεσηΧαλκός
Βάρος8,90 g
ΣυσκευασίαΧωρίς συσκευασία

Άργυρος

Ημερομηνία έκδοσης2 Δεκεμβρίου 2020
ΠοιότηταΛαμπρή ακυκλοφόρητη
ΣειράΝέο έτος
Ονομαστική Αξία5 ευρώ
ΧαράκτηςMag. Helmut Andexlinger, Herbert Wähner
Διάμετρος28,50 mm
ΣύνθεσηΆργυρος 925/1.000
Βάρος8,41 g
Καθαρό βάρος7,78 g / 0,25 της ουγκιάς
ΣυσκευασίαΣε ειδική συσκευασία blister φέροντας πληροφορίες στα Γερμανικά και στα Αγγλικά

Όλοι χρειαζόμαστε λίγη τύχη για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις. Για τους αρχαίους Ρωμαίους, ο θεός Ιανός κρατούσε το κλειδί για καλή τύχη. Απέτιαν φόρο τιμής στον Ιανό την Πρωτοχρονιά δίνοντας ο ένας στον άλλο νομίσματα πάνω στα οποία βρίσκονταν τα δύο πρόσωπά του: το παλιό του που κοιτάζει πίσω στο παρελθόν, το νεαρό του με αισιόδοξες προσδοκίες για το μέλλον. Αυτά τα δύο πρόσωπα εμφανίζονται στο νέο νόμισμα για το έτος 2021.
Είναι το νεαρό πρόσωπο από το οποίο πρέπει να εμπνευστούμε εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις εξαιρετικές συνθήκες του περασμένου έτους. Ήταν μια σοβαρή δοκιμασία, αλλά καλύτερα να τα αντιμετωπίσουμε με νεανική αισιοδοξία. Υπό αυτήν την έννοια, αυτό το νέο νόμισμα μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε το κλειδί για ένα λαμπρό μέλλον. Μακριά το παλιό και ας προχωρήσουμε με το νέο!
Ο μήνας Ιανουάριος παίρνει το όνομά του από τον Ιανό. Πριν από κάθε δράση οι Αρχαίοι Ρωμαίοι προσεύχονταν για την ευλογία του. Μεταξύ άλλων, ήταν ο θεός των θυρών και των πυλών και ένας συμφιλιωτής μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Ο Ιανός ρύθμιζε επίσης το ξημέρωμα της νέας ημέρας. Ένας πλούσιος ναός ήταν αφιερωμένος σε αυτόν στην Αρχαία Ρώμη, οι πόρτες του οποίου συμβόλιζαν ότι η ειρήνη είχε τελειώσει όταν άνοιγαν τον ναό στην αρχή κάθε νέου πολέμου, επιτρέποντας στους Ρωμαίους να εισέλθουν και να παρακαλέσουν για τη νίκη.
Οι πόρτες του ναού του Ιανού φαίνονται στο βάθος της οπίσθιας όψης του νομίσματος, πάνω από αυτές το καντράν ενός ρολογιού με έναστρο ουρανό και τον ήλιο στο ένα άκρο. Το κεντρικό προσκήνιο κυριαρχείται από ένα περίτεχνο κλειδί που φέρει το έτος 2021 στη βάση του. Τα δύο πρόσωπα του Ιανού, ένα παλιό και γενειοφόρο, το άλλο πολύ νεότερο, κοιτάζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και στις δύο πλευρές. Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος των εννέα πλευρών δείχνει τα οικόσημα των εννέα επαρχιών της Αυστρίας διατεταγμένα σε κύκλο.

This entry was posted in 2021, 5 ευρώ, BU, BU Blister, Coin card blister, Αργυρό, Αυστρία, Χάλκινο. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.