Αυστρία 2021 – 20 ευρώ αργυρό (Το ερπετό δημιουργός – Τα μάτια του κόσμου)

Η νέα χρονιά 2021 ξεκινά δυναμικά και ειδικά από τους σπεσιαλίστες του είδους τους Αυστριακούς. Στις 20/1/2021 ξεκινά μια νέα σειρά 5 νομισμάτων που ονομάζεται «Τα μάτια του κόσμου». Το πρώτο νόμισμα της σειράς είναι αφιερωμένο στην Αυστραλία. Το νόμισμα φέρει τον τίτλο «Το ερπετό δημιουργός» και απεικονίζει ένα ερπετό (φίδι) που κουβαλά θρύλους και παραδόσεις ως ο δημιουργός του κόσμου για τους αυτόχθονες Αβορίγινες της Αυστραλίας. Το μάτι του ερπετού τονίζεται από ένα κρύσταλλο Swarovski που είναι και η καινοτομία του νομίσματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα νόμισμα κοσμείται από ένα τέτοιο κρύσταλλο αλλά είναι η πρώτη φορά για το νομισματοκοπείο της Αυστρίας.

Για τους αυτόχθονες Αυστραλούς ο κόσμος εξηγείται ότι από την «εποχή του ονείρου», μια εποχή κατά την οποία η γη, τα ζωντανά πλάσματα και τα φυτά αποκτούσαν τη φυσική τους εμφάνιση. Ένας από τους ήρωες αυτής της μυθικής εποχής είναι το «ερπετό-ουράνιο τόξο». Σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Αυστραλίας, το συγκεκριμένο ερπετό θεωρείται ως ο δημιουργός, το οποίο φαντάζει ως το γήινο πνεύμα που δημιουργεί βουνά, κοιλάδες και τον πιο πολύτιμο και ζωτικό πόρο της ζωής – το νερό. Το ερπετό – ουράνιο τόξο είναι ένα ερμαφρόδιτο πλάσμα που μπορεί να αναπαραχθεί. Καθώς μπορεί να ρίξει το δέρμα του, σημαίνει επίσης αναγέννηση και ανάπτυξη και μεταξύ των μυθικών πλασμάτων είναι αυτό της γένεσης και της δημιουργίας. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει το πραγματικό σχήμα του φιδιού. Ως ουράνιο τόξο συνδέει τον ουρανό και τη γη, τους φυσικούς και μεταφυσικούς κόσμους.

Η εμπρόσθια όψη του νομίσματος απεικονίζει ένα φίδι που γλιστράει από το φύλλωμα. Στο περιθώριο υπάρχει περιμετρικά ένα διάστικτο μοτίβο που θυμίζει ζωγραφική των αυτόχθονων Αυστραλιανών Αβορίγινων. Η οπίσθια όψη του νομίσματος απεικονίζει μια μεγάλη κεφαλή φιδιού. Το μάτι του φιδιού είναι κατασκευασμένο από πορτοκαλί πέτρα σε σχήμα σταγόνας από εκλεπτυσμένο και στιλβωμένο κρύσταλλο Swarovski®, από τον οποίο διαθλάται το φως. Τόσο εμπνευσμένο όσο και λαμπρό, αυτός ο κρύσταλλος καταφέρνει επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση οπτικής επαφής με το φίδι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – πληροφορίες

Ημερομηνία έκδοσης20 Ιανουαρίου 2021
ΠοιότηταProof
ΣειράΤα μάτια του κόσμου
Ονομαστική αξία20 ευρώ
ΣχεδιαστέςMag. Helmut Andexlinger, Anna Rastl
Διάμετρος34,00 mm
ΣύνθεσηΆργυρος 925/1.000
Καθαρό Βάρος20,74 g / 0,66 της ουγκιάς
Συνολικό Βάρος22,42 g
ΣυσκευασίαΣε θήκη μέσα σε κουτί με αριθμημένο πιστοποιητικό

Η σειρά είναι κανονισμένη να μπει μέσα σε μια θήκη με στρογγυλές θέσεις όπως βλέπετε παρακάτω.

Κάθε ήπειρος στην σειρά «τα μάτια του κόσμου» θα αντιπροσωπεύεται από ένα ζώο με τα χαρακτηριστικά μάτια του. Το επόμενο νόμισμα της σειράς θα είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη και την κουκουβάγια ως πουλί της σοφίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Παρακάτω μια μικρή και πρόχειρη εικόνα του επόμενου νομίσματος της σειράς.

This entry was posted in 20 ευρώ, 2021, Αργυρό, Αυστρία, proof. Bookmark the permalink.

1 Responses to Αυστρία 2021 – 20 ευρώ αργυρό (Το ερπετό δημιουργός – Τα μάτια του κόσμου)

  1. Ο/Η greekeurocollector λέει:

    Η ομαδική παραγγελία για αυτό το νόμισμα έχει κλείσει. Αν θέλετε στείλτε μήνυμα στο greekeurocollector παπάκι gmail τελεία com ώστε να σας εντάξουμε σε λίστα ενημέρωσης για μελλοντικές παραγγελίες.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.